Doorstart Leidse medicijnfabrikant InnoGenerics wellicht mogelijk door overheidssteun

© ANP

Leiden

Medicijnproducent InnoGenerics uit Leiden, die eerder deze maand failliet ging, kan dankzij overheidssteun mogelijk een doorstart maken.

De overheid heeft zich garant gesteld voor vier ton, waardoor het bedrijf nog een paar weken operationeel kan blijven.

Tien partijen hebben curator Henri Bentfort van Valkenburg laten weten geïnteresseerd te zijn in een overname van de fabriek op het Bio Science Park. De curator is blij met de steun van het ministerie.

Lees ook: Mogelijk tekort bepaalde medicijnen door faillissement InnoGenerics in Leiden

Het ministerie van Volksgezondheid meldt dat de steun in het licht van het „maatschappelijk belang” moet worden gezien. Ze bestrijdt dat er op korte termijn leveringsproblemen bij bepaalde medicijnen kunnen ontstaan.

De curator denkt hier anders over en wordt hierin gesteund door enkele marktspelers.

"Als er geen oplossing wordt gevonden zal de productie van geneesmiddelen bij InnoGenerics begin januari stil komen te liggen", meldt de curator. Het bedrijf maakte ongeveer 3 miljard tabletten per jaar. Er zijn tachtig medewerkers in dienst.

Grote speler

InnoGenerics is een grote speler op de medicijnmarkt. Het bedrijf produceert in opdracht van andere bedrijven generieke medicijnen tegen hart- en vaatziekten, depressie, epilepsie, diabetes en jicht. Generieke medicijnen bevatten dezelfde werkzame stoffen als merkmedicijnen, maar zijn doorgaans goedkoper dan het origineel.

Als deze fabrikant zou wegvallen, zou Nederland voor deze medicatie afhankelijker worden van het buitenland, met name van Aziatische landen. Tekorten zijn dan na verloop van tijd niet uit te sluiten, maakte minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) vorige week al duidelijk. Hij benadrukte het maatschappelijk belang van de fabriek in Leiden.

Het farmaceutische bedrijf vroeg vorige week zelf faillissement aan, omdat het in financieel zwaar weer zit en niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Mogelijke financiers hadden volgens InnoGenerics onvoldoende vertrouwen in de levensvatbaarheid van het bedrijf. Hulp is daarom geboden en de curator hoopt dat die zal komen van andere partijen, zoals zorgverzekeraars.

Net binnen