Lezersdilemma: Kan ik de ring van mijn overleden moeder opeisen?

Tekst: Jan Vriend

Op deze plek leggen lezers hun dilemma voor. Deze week: Kan ik de ring van mijn overleden moeder opeisen? Reageren of wilt u zelf (anoniem) uw dilemma kwijt? Mail naar dtv@mediahuis.nl

Nadat ze weduwe was geworden, is de moeder van Lieke hertrouwd. Het contact tussen Lieke en haar stiefvader was niet optimaal. Inmiddels is haar moeder overleden. Kan ze de weduwnaar vragen om haar moeders trouwring?

Lieke (56): „Mijn moeder was een schat. Ze stond altijd voor me klaar en niets was haar teveel om mij een leuk leven te bezorgen. Hoewel ik graag broers en zussen had gehad, kijk ik terug op een heerlijke jeugd. Mijn vader was zorgzaam en mijn moeder had het talent gezelligheid in huis te brengen.

Het was een zware klap toen mijn vader overleed. Kort daarna ging ik samenwonen. Hoewel mijn moeder het zwaar vond om in haar eentje achter te blijven, moedigde ze me aan om op eigen benen te staan en voor mijn toekomst te kiezen.

Omdat ze niet tegen alleen zijn kon, was ik niet verbaasd dat ze al snel een nieuwe partner vond. Ik vind dat ze daarin wat kieskeuriger had kunnen zijn, want echt aardig vond ik hem niet. Volgens mij trok hij vooral bij haar in omdat hij een vrouw zocht die voor hem kookte en zijn wasje deed, want veel liefde was er tussen die twee niet te bespeuren. Toch trouwde ze met hem, vooral om gedoe rond pensioenen geregeld te hebben. Van goed contact tussen haar nieuwe man en mij is het nooit gekomen. Ik denk dat hij mijn reserves aanvoelde. Bovendien kregen we er de tijd niet voor, want nog geen jaar na de trouwerij overleed mijn moeder.

Haar tweede man bleef in haar huurhuisje achter met haar spullen. Een serieuze erfenis is er niet, want mijn moeder had alleen maar een klein pensioen. Na de begrafenis zijn mijn man en ik nog een keer uit beleefdheid bij haar weduwnaar langs geweest, maar een hartelijk ontvangst was het niet. We hebben wat condoleancepost van bekenden bekeken en toen hij informeerde of we misschien kwamen om haar meubels op te halen, voelden we ons niet welkom meer. Want het was niet in ons op gekomen om die oude stoelen mee te nemen. Ten eerste willen we hem niet in een leeg huis laten zitten. Ten tweede zitten we echt niet te wachten op die ouderwetse spullen.

Daarna hadden we geen behoefte meer om hem te zien. Maar nu lijkt er toch een aanleiding om hem weer op te zoeken. Onze dochter heeft namelijk trouwplannen. En nu lijkt het me een mooi symbolisch cadeau als ze van het goud van haar oma’s trouwring nieuwe trouwringen laat maken. Maar daarvoor moet ik eerst naar mijn zogenaamde stiefvader om die ring van mijn moeder op te vragen. Omdat ik hem na onze lastige laatste visite nooit meer heb gezien, vind ik dat een netelige kwestie. Mijn man vindt dat mijn moeders weduwnaar die ring zelf allang aan me had moeten geven. Hij biedt aan om het voor me te regelen, maar ik ben bang dat hij daar zijn tact verliest en dat het ruzie wordt. Maar zelf vind ik het moeilijk om bij hem aan te bellen en erover te beginnen. En hoe langer het duurt, hoe lastiger het wordt. Wat is wijsheid?”