Poëzieweek in Leiden en Katwijk met Maria Barnas, Mustafa Stitou en Babs Gons

Leiden

De komende dagen is er in Leiden en Katwijk van alles te doen op het gebied van poëzie. Zo treden onder meer Maria Barnas, Mustafa Stitou en Babs Gons op.

Van donderdag 26 januari tot en met woensdag 1 februari is het Poëzieweek in Vlaanderen en Nederland. Het thema is ’vriendschap’.

Poëzieboekhandel Index Poetry heeft een uitgebreid programma met Barnas (1973) en Stitou (1974) als de bekendste dichters die komen voordragen. Ze zijn zaterdagmiddag 28 januari vanaf 16.00 uur te zien en te horen in de nieuwe ruimte van Index in de Leidse Herenstraat 85.

Barnas is dichteres, schrijfster en beeldend kunstenares. Ze publiceerde twee romans en debuteerde in 2003 als dichteres met de bundel ’Twee Zonnen’. Met dat werk sleepte ze meteen de C. Buddinghprijs binnen. Haar laatste dichtbundel verscheen vorig jaar en draagt de titel ’Diamant zonder r’.

Stitou debuteerde in 1994 met de dichtbundel ’Mijn Vormen’ en heeft daarna vier bundels gepubliceerd. In 2018 ontving de, in Tetouan geboren en in Lelystad opgegroeide, dichter de A. Roland Holstprijs. Vorig jaar verscheen ’Waar is het lam?’, een zoektocht naar de betekenis van het offer, dat een reeks lovende recensies oogstte.

Vrijdagavond 27 januari (vanaf 20.00 uur, inloop om 19.30 uur) biedt Index Poetry ruimte aan het Leidse jongerenplatform Podium Sleutelwoord. Lokale en regionale woordkunstenaars en muzikanten treden op: Charlotte de Beus, Jeroen van Wijk, Chevany Kartodimedjo, Wethepeople, Sofija Gkaits en de recent gedebuteerde Anne van den Dool.

De openbare bibliotheek in de Leidse Nieuwstraat biedt zaterdagmiddag (vanaf 13.00 uur) onderdak aan een grote groep lokale dichters, van wier het merendeel lid was van het vroegere Dichtersgilde.

Schrijfster en performer Babs Gons is woensdagavond 1 februari (20.00 uur) te gast in de hoofdvestiging van de bibliotheek in Katwijk. Ze leest onder meer voor uit haar eerste bundel ’Doe het toch maar’(2021) en vertelt over haar dichtgenre ’spoken word’.

Net binnen