Schaatser Roest overtuigend naar Nederlandse titel op 5000 meter, Rijpma-De Jong prolongeert titel op 1500 meter

Patrick Roest.© Archieffoto ANP

ANP
HEERENVEEN

Schaatser Patrick Roest heeft op de NK afstanden in Heerenveen de 5000 meter op zijn naam geschreven. De 27-jarige schaatser van Reggeborgh bleef ploeggenoot Marcel Bosker en Jorrit Bergsma van Jumbo-Visma voor. Antoinette Rijpma-De Jong prolongeerde haar titel op 1500 meter. De 27-jarige schaatsster van Jumbo-Visma won op de NK afstanden in Heerenveen in 1.55,21. De Friezin bleef Marijke Groenewoud en Jutta Leerdam nipt voor.

Roest kwam in Thialf tot 6.08,77. Daarmee was hij 4 seconden sneller dan Bosker. Die hield met een tijd van 6.12,95 Bergsma (6.13,37) van het zilver. Bergsma was de titelverdediger. De 37-jarige Fries won de nationale titel op de 5 kilometer in oktober 2021 in een tijd van 6.07,30. Beau Snellink viel met 6.17,85 naast het podium.

De NK afstanden gelden ook als kwalificatie voor de WK afstanden die van 2 tot en met 5 maart worden gehouden in Heerenveen. De top drie op de 5000 meter mag in principe rekenen op een ticket voor de WK. Dat betekent dat Snellink, die indruk maakte in het voorseizoen, zich waarschijnlijk niet plaatst voor het WK.

Roest moest in Thialf als eerste van de favorieten een tijd neerzetten. Na een race met een aflopend schema tegen Jordy van Workum bleef Roest opnieuw onder de 6.10 minuten. Hij was langzamer dan in december bij de wereldbekerwedstrijden. Toen verbeterde hij het baanrecord naar 6.04,36, maar hij bleek ruim sneller dan zijn concurrenten.

Voor Roest is het de vierde nationale titel op de 5000 meter. De schaatser die dit seizoen al Nederlands en Europees kampioen allround werd, won nog nooit de wereldtitel op de 5000 meter.

„Ik moest er een beetje inkomen, maar de laatste drie rondjes kon ik gas geven. Dat geeft me een goed gevoel”, zei Roest bij de NOS. „Voor mijn gevoel kan het nog een stuk sneller. Ik ben blij dat de titel weer op mijn naam staat.”

1500 meter

Rijpma-De Jong verbeterde in december het baanrecord in Thialf van Ireen Wüst op de 1500 meter. Aan die tijd van 1.52,95 kwam ze deze keer bij lange na niet. In de rit tegen Joy Beune was ze snel gestart, maar was haar verval in de tweede volle ronde groot. Met een goede laatste ronde was ze nog net sneller dan Groenewoud.

Groenewoud dook met 1.55,38 minder dan een honderdste van een seconde onder de tijd van Jutta Leerdam. Ze versloeg in haar rit Reina Anema ruim. Leerdam was in de rit ervoor razendsnel van start gegaan en moest de laatste ronde overleven. Ze eindigde in 1.55,39. Joy Beune werd vierde in 1.55,78.

De NK afstanden gelden ook als kwalificatie voor de WK afstanden die van 2 tot en met 5 maart worden gehouden in Heerenveen. De top drie op de 1500 meter mag in principe rekenen op een ticket voor de WK.

Rijpma-De Jong was allerminst tevreden met haar rit. "Alles wat ik van tevoren had gevisualiseerd, ging mis", zei ze bij de NOS. "Ik had wat missers en heb dat nog proberen recht te zetten. Dit was een race die ik nooit meer wil rijden. Maar het was hard genoeg voor de titel en om me te plaatsen voor de WK."

De Friezin rijdt zaterdag de 3000 meter. Op die afstand is Rijpma-De Jong bij de WK afstanden de titelverdedigster. Op de 1500 meter haalde ze nog niet eerder een WK-medaille.

Net binnen