Vet in bloed beschermt tegen astma, eczeem en allergieën, blijkt uit LUMC-onderzoek

Zijn het de onverzadigde vetzuren die bescherming bieden, of juist verzadigde? Dat is nog onbekend.© Foto Marcel Rob

Wilfed Simons
Leiden

Vetten in het bloed bieden bescherming tegen eczeem, astma en andere allergische aandoeningen. Dat blijkt uit onderzoek van LUMC-onderzoekers Bas Heijmans en Koen Dekkers.

Vetten, zoals triglyceriden en cholesterol, dempen de werking van genen die een sleutelrol spelen bij het ontstaan van allergieën. Heijmans en Dekkers ontdekten dat vet vooral de werking van genen onderdrukt die actief zijn in een bepaald type immuuncellen onderdrukken: de basofielen. Zij produceren histamine, een stof die een belangrijke rol speelt bij het opwekken van een allergische reactie.

Genius

Heijmans en Dekkers werken vanuit het LUMC bij het nationale onderzoeksprogramma Genius, dat onderzoek doet naar de gevolgen van vetten op genen die betrokken zijn bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Tot hun verrassing bleek het effect van vet op het ontstaan van allergische reacties veel groter dan op het hart en de bloedvaten.

Verder onderzoek is noodzakelijk, zegt Heijmans. ,,Zijn het vooral de gezonde, onverzadigde vetzuren? Dat zou goed nieuws zijn. Of toch de ongezonde, verzadigde vetzuren?’’

Uiteindelijk kan de ontdekking leiden tot een therapie. Patiënten met ernstige allergische reacties kunnen misschien baat hebben bij toediening van vetzuren die voorkomen in triglyceriden. Zover is het nog niet.

Net binnen