Jimmy Diamond maakt met ’You radiate’ een groots en meeslepend debuut | Muziekrecensie

Jaap Stiemer

Groots en meeslepend, zo mag het debuutalbum van het Nederlandse trio Jimmy Diamond gerust genoemd worden. Het massieve geluid van ’You radiate’ wekt de indruk dat er veel meer muzikanten aan het werk zijn. Dat kan natuurlijk al snel in de studio, maar met z’n drieën weten ze live ook een overdonderende en onstuimige geluidsmuur op te trekken.

De tien nummers roepen sterke associaties op met Band of Horses, War on drugs en Strand of Oaks. Dat laatste is niet verrassend, want Jimmy Diamond tourde met de band rond Timothy Showalter door Europa en hij bedacht zelfs de naam van het trio uit Overijssel.

Tijdens corona maakte de band in een camper een inspirerende rondreis door Europa en ook werd het avontuur in Amerika opgezocht. Daar werden in Los Angeles de opnames voor dit album gemaakt, dat daardoor ook een sterk Amerikaans geluid en gevoel heeft meegekregen. Studio-eigenaar Kevin Ratterman, die eerder werkte met onder anderen Madrugada, trad op als vierde bandlid, op synthesizer en piano. Door de vocalen te laten klinken of er vier man tegelijk staan te zingen wordt het massieve maar toch open en dynamische geluid van het door Excelsior uitgebrachte ’You radiate’ nog sterker.

De thematiek varieert van liefde en dood tot het beperkte leven tijdens corona. Nummers als ’So do I’ en ’In the dark’ blijven na een paar keer draaien in het hoofd nagalmen. En dat is geen straf.

Luister naar Jimmy Diamond in onze playlist

Net binnen