Aansluiting snelweg op N11 bij Leiden een van gevaarlijkste plekken

De A4 bij Leiden.© Archieffoto

Gijsbert Termaat
Leiden

Het stuk A4 waar de snelweg aansluit op de N11 bij Leiden stijgt met stip naar nummer 2 op de ranglijst gevaarlijkste kilometer snelweg. De noordelijke kant van de Coentunnel staat op 1. Daar gebeurden in 2022 de meeste ongelukken, net als het jaar ervoor.

De Coentunnel blijft hardnekkig koploper op de lijst van gevaarlijkste wegvakken van Nederland. De noordelijke ingang van de verkeersader op de A10 bij Amsterdam was in 2022, voor de derde keer in vier jaar tijd, het stuk asfalt waar de meeste ongevallen plaatsvonden.

Op de kilometer tussen de hectometerpalen 33,0 en 33,9 van de linkerbaan gebeurden 57 ongelukken. Daarmee bleef de tunnel de aansluiting van de A4 op de N11 bij Leiden voor, waar 53 aanrijdingen werden geteld. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Incident Management Nederland (SIMN).

„Heel opvallend is het grote aantal ongevallen op delen van de A4. Van de twintig wegvakken van één kilometer lengte komen we deze snelweg maar liefst acht keer tegen in de lijst. Op één na allemaal tussen Leiden en Rotterdam”, weet secretaris Ivo Wildenberg. „Dat waren er in 2019 bijvoorbeeld nog maar drie.”

Verblind

De meeste ongevallen bij de Coentunnel gebeuren overdag. „Dat komt doordat automobilisten vaak verrast worden door de abrupte overgang van daglicht naar het duister van een tunnel. Of als ze eruit rijden ineens verblind worden door zonlicht”, meent Wildenberg.

„Het is een probleem dat bij veel tunnels optreedt, maar veel rijstroken van de Coentunnel zijn smaller dan de meeste andere doorgangen”, zegt directeur Sander Vlaar van bergingsbedrijf Bergnet, dat in en rond Amsterdam alle ongevallen afhandelt. Hij pleit dan ook voor een snelheidsvermindering daar. „Nu rijden mensen met 100 km/u door de tunnel, maar bij 80 km/u kun je al veel voorkomen omdat je remweg korter wordt.”

Want verbetering ziet Vlaar nu nog niet. „De eerste tien weken tellen we al 39 ongevallen, dus als je dat doortrekt, kom je dit jaar op ongeveer 200 ongevallen. En het wordt ook nog eens drukker, want we gaan weer meer naar kantoor met de auto, mede omdat het openbaar vervoer minder betrouwbaar is geworden. Bovendien is het wagenpark ook nog eens met honderdduizenden auto’s gegroeid.”

Langer

Op de lijst van langere riskante snelwegtrajecten - vijf kilometer - is de A4 dominant met vier klasseringen in de top 10. De verkeersader tussen Amsterdam en Rotterdam is berucht om zijn vele afslagen en knooppunten, waar veel ongevallen plaatsvinden omdat automobilisten hier vaak snel van rijstrook moeten wisselen om de juiste afslag te nemen.

Aan kop van de A4 staan de oostbuizen van de Beneluxtunnel waar vorig jaar 125 ongevallen plaatsvonden op vijf kilometer weg. Ook dat is een record, niet alleen voor het betrokken wegvak, maar voor alle wegvakken van die lengte in Nederland sinds 2016. Meer ongevallen waren er verder op de A10 bij de aansluiting op de A2. De meeste incidenten deden zich hier voor op het wegvak tussen de A2 en de Gooisebaan.

In totaal handelden bergers 23.896 ongevallen in 2022 af op de snelwegen.

Net binnen