Docos is wel tevreden, promovendus Alphia baalt flink van 1-1 gelijkspel

Alphiaan Dion Duurham (rechts) raakt bijna Docos-aanvaller Sipan Khalid.© Foto Hielco Kuipers

Kevin Beerenfenger
Leiden

Voor de één voelde de 1-1 als puntenverlies, voor de ander als een bonuspunt. Alphia, de nummer twee, verspeelde punten, terwijl voor Docos het punt met gejuich werd bijgeschreven in de strijd tegen degradatie via de nacompetitie.

„We begonnen goed en zelf denk ik dat er misschien wel meer in had gezeten’’, zei Docos-captain Michael van Voorthuijzen. ,,Alleen is Alphia een goed voetballende tegenstander waar je niet zomaar heel de wedstrijd kan aanvallen. Daarnaast hadden we een hoop blessures, maar door onze inzet sleepten we dit punt terecht binnen.”

De thuisploeg begon veelbelovend, alleen duurde het offensief maar vijf minuten. Sipan Khalid was bij twee aanvallen een bepalende factor. De eerste gelegenheid werd Martijn Guijt afgevlagd wegens buitenspel na een pass van de Docos-aanvaller. Khalids tweede assist vanaf de rechterkant werd op de lat gekopt door opnieuw Guijt.

Blijkbaar hadden de Alphianen er inmiddels wel genoeg van en na wat speldenprikjes van hun kant liet Docos zich te makkelijk terugdringen. Rond een kwartier spelen kregen de bezoekers een eerste reële kans. Uit een corner kopte Martijn Kok hoog over, terwijl hij de hoeken voor het uitkiezen had. Kort daarop draaide Marwan Fennich de bal om Docos-doelman Mitchel van Abswoude heen bovenop de paal.

„In deze fase van de wedstrijd hadden we harder door moeten drukken’’, vond Fennich zelf. „Wij hadden het betere van het spel, alleen dit veld is echt lastig te bespelen. Niet dat het alleen maar daar aan lag, maar de bal stuiterde alle kanten op. Om die reden konden wij minder dominant spelen. Wij moeten het toch van technisch voetbal hebben.”

Doodbloeden

Vervolgens bloedde de wedstrijd wat dood, maar na een half uur ontstonden er over en weer wat mogelijkheden. De grootste was voor de bezoekers. Na een voorzet kopte Jordi Wentink gericht richting de korte hoek maar zijn poging belandde op de kruising. Vlak voor rust gaf Fennich nog zijn zoveelste assist, maar een inlopende medespeler werd afgetroefd door een verdediger van de thuisploeg. Met 0-0 zochten de ploegen de kleedkamer op, en voor velen was nog onduidelijk wie er in de tweede helft het ritme zou gaan bepalen.

Vrij snel na de rust brak de al vaker van achteruit opgekomen Wentink de wedstrijd open met een schuiver langs Van Abswoude: 0-1. Maar alsof dit treffen gedoemd was om in een remise te eindigen draaide vijf minuten later een corner van Mitchel Klein zo het doel van de bezoekers in: 1-1.

Tevredenheid

De Leidenaars richtten zich op en kregen wat kansjes. Qendrim Gashi probeerde het van afstand, maar kon de Alphense goalie Perry van Cassel niet verrassen. Diezelfde Van Cassel dook later nog een knappe vrije trap van Kenneth Maaskant eruit. Vooral Docos ging in de slotfase hardere duels spelen om het punt over de streep te trekken. Uiteindelijk lukte dat naar tevredenheid van veel Docos-mensen, maar Alphia-trainer Marcel Vondeling was allerminst gelukkig. „Je gaat altijd voor het hoogst haalbare en om verder op de ranglijst te klimmen was dit punt te weinig.”

Lees ook: Ontroostbare Alphiaan is zelf eerst betrokken bij zwaar blessuregeval van Kagia-speler en hoort later dat zijn jongere broertje hetzelfde is overkomen: ’Je zou bijna denken dat het een teken is’

tweede klasse

Docos-Alphia 1-1

47. Wentink 1-0, 53. Klein 1-1.

Docos: Van Abswoude, Van Voorthuijzen, Maaskant, Van Wieringen (68. Disseveld), Khalid, Gashi, Kleijn, Groen, Hermsen, Guijt, Douwes.

Alphia: Wentink (80. Zeilstra), Duurham, Egberts (68. Bek), Oliveira, Fennich, Buijnink, Zuijdervliet, De Bruin (70. Klerks), Kok, El Bouny, Van Cassel.

Net binnen