Brandgevaar bij binnen opladen e-bike of step

In 2021 brandde dit appartement in Wormerveer uit doordat de accu van een elektrische fiets vlam vatte tijdens het laden.© Archieffoto DNP.NU

Ombudsteam

De accu van je e-bike of step opladen is niet zonder risico. Door een val of door fout opladen kan de accu oververhit raken en spontaan in brand vliegen en ontploffen.

Deze week gebeurde het in Amsterdam, waar een elektrische step in een woning werd opgeladen en in brand vloog. De brandweer waarschuwt voor het risico van zulke moeilijk te blussen branden van lithium-ion accu’s, waarvan de rook ook nog eens extra giftig is.

Ook de Fietsersbond waarschuwt voor het brandgevaar en raadt aan een accu nadat deze of de fiets gevallen is voor de zekerheid te laten controleren op eventuele interne beschadiging van de fijnmechanica.

Lees ook: Woning uitgebrand in Wormerveer door laden accu elektrische fiets, flatgebouw ontruimd

Lees ook: Elektrische fiets vliegt spontaan in brand in Hoofddorp

Lees ook: Flinke brand in garage in Katwijk; aanleiding mogelijk brandende accu van elektrische fiets

Ook adviseert de Fietsersbond om accu’s op te laden op een plek waar je ze nog naar buiten kunt doen als het mis gaat. De brandweer raadt verder aan om de accu buiten of in een schuur op te laden. Kan het alleen binnen? Blijf dan in dezelfde ruimte tijdens het opladen.

Nog een tip: laadt overdag en niet ’s nachts, bedek de accu niet en haal de stekker uit het stopcontact zodra het opladen voltooid is. Ook vindt de brandweer het heel verstandig een brandmelder te installeren boven de oplaadplek, wat ook geldt voor telefoons en tablets.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van het Ombudsteam? Mail ons!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Net binnen