Student Impact Hub wil bijdragen aan maatschappelijk welzijn in Leiden

© Foto Mediahuis

Wilfred Simons
Leiden

Vijftien Leidse studentenverenigingen hebben samen met het initatief Lieve Mark een organisatie opgericht met het doel om studenten in staat te stellen in Leiden maatschappelijk actief te worden. Donderdagmiddag hield deze ’Student Impact Hub’ in de Toneelzaal van sociëteit Minerva een startbijeenkomst.

Het idee voor een Student Impact Hub in Leiden ontstond een jaar geleden, toen L.S.V. Minerva met de leden terugkeek op de coronaperiode. Veel studenten bleken tijdens de lockdowns een gevoel van onmacht en marginalisering te hebben gevoeld. Van daaruit ontstond een verlangen om het lot in eigen hand te nemen en ’impact te maken’. Volgens oprichter Martijn Janse van Lieve Mark krijgen studenten die daadwerkelijk gelegenheid krijgen om een bijdrage te leveren aan de samenleving, een groter gevoel van eigenwaarde.

Volgens Janse en bestuurslid Julia Sterneberg van L.S.V. Minerva is dat maatschappelijk engagement nu al in de studentenwereld en in de stad te zien. Ze noemen de stichting ’Gelijk Spel’, die workshops geeft om studenten te helpen om seksisme en Me Too in de studentenwereld te herkennen en die streeft naar een ’positieve seksuele beleving’. Een andere studentenorganisatie is Oma’s Soep. Studenten en ouderen maken dan samen ’gezellig soep’ om zo eenzaamheid te verdrijven. De stichting Time Out probeert met behulp van theatervoorstellingen ’zelfregie, zelfrespect en zelfredzaamheid van jongeren te vergroten’.

(Tekst gaat door onder filmpje)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Kopiëren

Met de oprichting van de Student Impact Hub willen de studentenorganisatie een volgende stap zetten. Een voorbereidend comité, onder wie Tess Franken van Lieve Mark, Sterneberg en Janse gaan werken aan een ’platform van samenwerking’, dat moet leiden tot een bestuur en tot bijdragen van fondsen. Het comité is niet van plan om opnieuw het wiel uit te vinden. Beter is het, aldus Janse, om aansluiting te zoeken bij bestaande maatschappelijke organisaties, of als dat niet gaat, hun aanpak te kopiëren. ,,Op die manier kunnen we snel groeien en onze impact vergroten.’’

(Tekst gaat door onder filmpje)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Verder wil de Student Impact Hub een ’incubator’ zijn, waar studenten die maatschappelijk actief willen worden, snel kunnen leren hoe ze een stichting oprichten, waar ze fondsen kunnen werven, hoe ze bureaucratie kunnen omzeilen, hoe ze kunnen voorkomen dat initiatieven doodbloeden en hoe ze toekomstige partners ervan kunnen overtuigen dat zij niet ’maar’ studenten zijn.

Het mes snijdt aan twee kanten. Studenten die maatschappelijk actief zijn, verbeteren niet alleen het welzijn van anderen, maar ook dat van hunzelf. Ze krijgen een stem, voelen zich gezien en gehoord. Donderdagmiddag bleek dat al elf organisaties zich aan de Student Impact Hub hebben verbonden, waaronder de Hogeschool en de Universiteit Leiden. Gezamenlijk hebben zij een reservoir van 10.000 studenten, waarmee zij een grote potentie hebben om ’positieve veranderingen te bewerkstelligen in de stad Leiden’. Een van de eerste activiteiten die de Student Impact Hub in Leiden wil organiseren, is een ’Pride Leiden’.